微信刷题,考证常用
  • 所属考试大学英语六级试题库
  • 试题题型【阅读理解 Section B】
试题内容

Section B
Directions: In this section, you are going to read a passage with ten statements attached to it. Each statement contains information given in one of the paragraphs. Identify the paragraph from which the information is derived. You may choose a paragraph more than once. Each paragraph is marked with a letter. Answer the questions by marking the corresponding letter on Answer Sheet 2.

The Changing Generation

  [A]It turns out today's teenagers aren't so scary after all. Result of USA WEEKEND's Teens & Parents survey reveal a generation of young people who get along well with their parents and approve of the way they're being raised. They think of their parents with affection and respect. They speak with Mom or Dad when they have a problem. Most feel that their parents understand them, and they believe their family is the NO.1 priority in their parents' lives. Many even think their parents are cool! Although more than a third have an object in their rooms they would like to keep secret from their parents, rarely is it anything more alarming than a diary or off-color(低俗的)book or CD.
  [B] Such results may seem surprising against the background of shocking incidents that color the way the mass media portray the young. In October 2000, the same month the survey was taken, the Washington-based Center for Media and Public Affairs wrote in its publication Media Monitor that, in a recent month of TV news coverage of American youth, just 2﹪ of teens were shown at home, and just 1% were portrayed in a work setting. In contrast, the criminal justice system accounted for nearly one out of every five visual backgrounds. No wonder parents worry their own kids might spin out of control once they hit the turbulent waters of adolescence.
  [C] The overall facts ought to reassure us. The survey shows us that today's teens are affectionate, sensible and far happier than the angry and tortured souls that have been painted for us by stereotypes. From other sources, we also know teenage crime, drug abuse and premarital sex are in general decline. We, of course, need to pay attention to youngsters who are filled with discontent and hostility, but we shouldn't allow these extreme cases to distort our view of most young people.
  [D] My own research at the Stanford Center on Adolescence uses in-depth interviews with small samples of youngsters rather than large-scale survey. Still, in my studies and others I have read, I find the same patterns as in USA WEEKEND's survey. Today's teenagers admire their parents and welcome parental guidance about important matters such as career choice—though certainly not Mom and Dad's advice on matters of personal taste, such as music or fashion. When we ask teens to choose a hero, they usually select an older family member rather than a remote public figure. Most teens say they enjoy the company of both parents and friends.
  [E] Contrary to some stereotypes, most adolescents believe they must be tolerant of differences among individuals (though they don’t always find this easy in the cliquish(拉帮结派的) environment of high school).Many of them volunteer for community service with disadvantaged people. One prevalent quality we have found in teens’ statements about themselves, their friends and their families is a strikingly positive emotional tone. By and large, these are very nice kids, and as the band The Who used to sing,“The kids are alright.”
  [F] How much is today’s spirit of harmony a change from our more turbulent past? A mere generation ago, parent-child relations were described as “the generation gap”. Yet even then reports of widespread youth rebellion were overdone: Most kids in the ’60s and ’70s shared their parents’ basic values. Still, it is true that American families are growing closer at the dawn of this new millennium(千年). Perhaps there is less to fight about, with the country in a period of tranquility and the dangers of drug abuse and other unwholesome behavior well known. Perhaps in the face of impersonal and intimidating globalization, a young person’s family feels more like a friendly heaven than an oppressive trap. And perhaps parents are acting more like parents than in the recent past. Within just the past five years, I have noticed parents returning to a belief that teenagers need the guidance of elders rather than the liberal, “anything goes” mode of child-rearing that became popular in the second half of the 20th century.
  [G] But missing from all these data is the sense that today’s young care very much about their country, about the broader civic and political environment, or about the future of their society. They seem to be turning inward—generally in a pro-social manner, certainly with positive benefits for intimate relationships, but too often at the expense of a connection with the present and future world beyond, including the society they will one day inherit.
  [H] Recently, we examined more than 400 essays on the “laws of life” that teens from two communities had written as part of an educational program initiated by the John Templeton Foundation in Radnor, Pa. In those essays, and in follow-up interviews with a few of the teenagers, we found lots of insight, positive feeling and inspirational thinking. But we also found little interests in civic life beyond the tight circles of their family and immediate friends.
  [I] For example, only one boy said he would like to be president when he grows up. When I was in high school, dozens in my class alone would have answered differently. In fact, other recent studies have found there has never been a time in American history when so small s proportion of young people have sought or accepted leadership roles in local civic organizations. It is also troubling that voting rates among our youngest eligible voters—18-to 24-year-olds—are way down: Little more than one in four now go to the polls, even in national elections, compared with almost twice that many when 18-year-olds were first given the vote.
  [J] In our interviews, many students viewed politics with suspicion and distaste, “Most politicians are kind of crooked(不诚实的).” one student declared. Another, discussing national politics, said, “I feel like one person can’t do that much, and I get the impression most people don’t think a group of people can do that much.” Asked what they would like to change in the world, the students mentioned only personal concerns such as slowing down the pace of life, gaining good friends, becoming more spiritual, becoming either more materially successful or less materially oriented(depending on the students’ values), and being more respectful of the Earth, animals and other people. One boy said, “I’d rather be concentrating on artistic efforts than saving the world or something.”
  [K] It is fine and healthy for teens to cultivate their personal interests, and it is good news when young people enjoy harmonious relations with their family and friends. But there is also a place in a young life for noble purposes that include a dedication to the broader society, a love of country and an aspiration to make their own leadership contributions.
  [L] In the past, the young have eagerly participated in national service and civic affairs, often with lots of energy and idealism. If this is not happening today, we should ask why. Our society needs the full participation of its younger citizens if it is to continue to thrive. We know the promise is there—this is a well-grounded, talented, warm-hearted group of youngsters. We have everything to gain by encouraging them to explore the world beyond their immediate experience and to prepare themselves for their turn at shaping that world.

1.[选词填空]Some young people like to keep something to themselves and don’t want their parents to know about it.
    • 解题思路:【译文】有些年轻人会把某些东西藏起来不让父母发现。
      【定位解析】根据 keep some to themselves 查找到 A 段末句。该句指出,虽然有超过三分之一的青少年会在房间里藏一些不想让父母发现的东西,但也不过就是些低俗的刊物或者 CD 罢了。题目中的 keep someto themselves 是对原文 keep secret from their parents 的同义转述,故选 A 段。
    2.[选词填空]

    Many teenagers now offer to render service to the needy.

      • 解题思路:【译文】现在很多青少年都会为需要帮助的人提供服务。
        【定位解析】根据 service 和 the needy 查找到 E 段第 2 句。该句指出,很多青少年都会自愿参加帮助弱势群体的社区服务。题目中的 the needy 是原文 disadvantaged people 的同义替换,故答案为 E 段。
      3.[选词填空]Interviews with students find many of them are only concerned about personal matters.
        • 解题思路:【译文】采访发现,学生基本都只关注自己的事。
          【定位解析】根据题目中的 Interviews 和 personal matters 查找到 J 段第 4 句。J 段讲到被采访的学生的反馈,当被问及想有什么改变时,学生们都只提到了跟自身有关的事,即只关注自己的事。题目正是对此处的同义概括,personal matters 是原文 personal concerns 的同义表达,故正确答案为 J 段。
        4.[选词填空]

        Teenagers of today often turn to their parents for advice on such important matters as career choice.

          • 解题思路:【译文】现在的青少年经常在一些重要的事情上,比如说选择职业时,征求父母的建议。【定位解析】根据题目中的 turn to their parents for advice 和 career choice 可查找到 D 段第 3 句。该句提到,现在的青少年很钦佩他们的父母,也很乐于在一些重大的事情上,比如在选择职业时,接受父母的引导。题目是该处原文的同义表述,turn to their parents for advice 对应原文的 welcome parental guidance,而 career choice 为原词复现,故本题答案为 D 段。
          5.[选词填空]Parents are concerned that their children may get involved in criminal offences once they reach their teens.
            • 解题思路:【译文】父母担心自己的孩子在步入青少年时期后会卷入刑事犯罪中。
              【定位解析】根据 concerned, criminal offences 以及 reach their teens,可查找到 B 段最后两句。这两句提到在跟年轻人有关的电视新闻画面中,有 20%与刑事案件有关,父母总是担心自己的小孩到了青春叛逆期会变得难以管控,题目是该处原文的同义表达。本题中的 criminal offences 对应原文的 criminaljustice system, concern 对应原文的 worry,而 once they reach their teens 则是 once they hit theturbulent waters of adolescence 的同义转述,故本题答案为 B 段。

            6.[选词填空]The incident of teenage crime and misbehavior is decreasing nowadays.
              • 解题思路:【译文】青少年犯罪和品行不端的现象正在减少。
                【定位解析】根据题目中的 teenage crime 和 decreasing 查找到 C 段第 3 句。该句提到,犯罪、药物滥用和婚前性行为这些现象在青少年群体中普遍都有所减少。本题中的 decreasing 是原文 in general decline 的同义转述,misbehavior 是对原文 drug abuse and premarital sex 的概括,而 teenage crime 为原词复现,题目正是对该句原文的同义表述,所以 C 段为正确答案。
              7.[选词填空]Young people should have lofty ideals in life and strive to be leaders.
                • 解题思路:【译文】年轻人要有崇高的理想,要力争成为领导者。
                  【定位解析】根据 lofty ideals 和 leaders,查找到 K 段第 2 句。该句指出,年轻人也应当要有一些崇高的目标,包括愿意为这个更广大的社会做出贡献、热爱国家、心怀成为未来领导者的远大抱负。题目中的 loftyideals 是原文 noble purposes 的同义转述,strive to be leaders 对应文中的 make their ownleadership contributions,故 K 段为正确答案。

                8.[选词填空]It is beneficial to encourage young people to explore the broader world and get ready to make it a better place.
                  • 解题思路:【译文】鼓励年轻人探索更广阔的世界并为将世界变得更美好而做好准备,这是有益的。【定位解析】根据题目中的 encourage、explore、world 可查找到 L 段的最后一句。该句指出,鼓励年轻人探索超越直接经验的世界,让他们为改变世界而做好准备,我们会有无穷的收获。题目中的 It is beneficial 是对文中 We have everything to gain 的同义转述,explore the broader world 和原文中的 explore the world beyond their immediate experience 对应,make it a better world 即原文中的 shaping that world,故正确答案为 L 段。
                  9.[选词填空]Not many young people eligible for voting are interested in local or national election these days.
                    • 解题思路:【译文】如今很多符合资格的年轻选民对地方选举或者全国大选不感兴趣。
                      【定位解析】根据 eligible for voting 和 national elections 查找到 I 段最后一句,该句提到最年轻的(18 至 24 岁)合格选民的投票率非常低。即使是全国大选,他们之中也只有稍多于四分之一的人会去投票。题目的 young people eligible for voting 对应原文中的 youngest eligible voters,而 nationalelections 则为文中原词复现,故本题答案为 I 段。

                    10.[选词填空]

                    Even during the turbulent years of last century, youth rebellion was often exaggerated in the media.

                      • 解题思路:【译文】即使在上世纪动荡不安的年代里,年轻人的反叛也经常被媒体描述得太夸张。
                        【定位解析】根据 youth rebellion 和 exaggerated 可查找到 F 段第 3 句。该句提到,即使在当时,所谓的“大规模的年轻人叛逆”也被媒体报道夸大了。本题的 exaggerated 是原文 overdone 的同义表达(overdo 意为“对……过于夸张”),youth rebellion 则为原词复现,所以 F 段为正确答案。

                      大学英语六级在线题库
                      • 参考答案:A,E,J,D,B,C,,L,I,F
                      安徽快三