微信刷题,考证常用
  • 所属考试大学英语四级试题库
  • 试题题型【阅读理解 Section C】
试题内容
    Educators today are more and more often heard to say that computer literacy is absolutely necessary for college students. Many even argue that each incoming freshman should have permanent access to his or her own microcomputer. What advantages do computers offer the college students? 
Any student who has used a word processor will know one compelling reason to use a computer: to write papers. Although not all students feel comfortable composing' on a word processor, most find revising and editing much easier on it. One can alter, insert, or delete just by pressing a few keys, thus eliminating the need to rewrite or re-type. Furthermore, since the revision process is less burdensome, students are more likely to revise as often as is necessary to end up with the best paper possible. For these reasons, many freshman English courses require the use of a word processor. 
    Computers are also useful in the context of language courses, where they are used to drill students in basic skills. Software programs reinforce ESL (English as a Second Language.instruction, as well as instruction in French, German, Spanish, and other languages. By using these programs on a regular basis, students can improve their proficiency in a language while proceeding at their own pace. 
    Science students take advantage of computers in many ways. Using computer graphic capabilities, for example, botany students can represent and analyze different plant growth patterns. Medical students can learn to interpret computerized images of internal body structures. Physics students can complete complex calculations far more quickly than they could without the use of computer. 
    Similarly, business and accounting students find that computer spreadsheet programs are all but indispensable to many aspects of their work, while students pursuing careers in graphic arts, marketing, and public relations find that knowledge of computer graphic is important. Education majors learn to develop grading systems using computers, while social science students use computers for analyzing and graphically displacing their research results. 
    It is no wonder, then, that educators support the purchase and use of microcomputers by students. A versatile tool, the computer can help students learn. And that is, after all, the reason for going to college. 
1.[单选题]The main purpose of this passage is to __
  • A.persuade the educators to increase computer use in their own classroom
  • B.analyze advantages and disadvantages of computer use among college students
  • C.identify some of the ways that computers benefit college students
  • D.describe how computers can be used to teach foreign languages
  • 解题思路:根据题干信息main purpose of this passage可知解答本题需要通观全文。在文章开头处作者提到: “现在,越来越多的教育专家认为大学生一定要懂电脑。甚至还有许多人认为每个大学新生都应该随时能使用电脑。那么,电脑能够给大学生带来什么好处呢?”显然,作者下面要讲的就是拥有电脑对大学生的多种好处。故C为正确选项。B项也比较有迷惑性,但文章并未提到disadvantages,故排除。
2.[单选题]The word "literacy" (Line 1, Paragraph 1.means__
  • A.the ability to read and write
  • B.the ability to use
  • C.literature
  • D.the knowledge of language
  • 解题思路:根据题干信息可将答案直接定位到第一段第一句。literacy最基本的意思是the ability to read and write,但在本文中的literacy出现于第一段:Educators today are more and more often heard to say that computer literacy is absolutely necessary for college students.因此,此处literacy引申为 “使用的能力”。故选B。
3.[单选题]According to the author, a word processor can be used to __
  • A.revise papers
  • B.retype papers
  • C.reduce the psychological burden of writing papers
  • D.improve the writing skills of a student
  • 解题思路:根据题干信息word processor Can be used to可将答案定位到第二段第二、三句。第二段提到: “虽然并非所有学生都喜欢在word文档里写东西,但是大部分学生都发现在电脑上进行修改和编辑更加容易。只需按下几个键,你就可以修改、插入或者删除,无需重写或重新输入。”可见,word程序能帮助学生编辑论文。故选A。
4.[单选题]In this passage, the writer's argument is developed primarily through the use of
  • A.cause-effect analysis
  • B.comparison and contrast
  • C.induction
  • D.examples
  • 解题思路:根据题干信息the writer’s argument is developed primarily through可知解答本题需要通观全文。作者为了说明自己的论点,即“拥有电脑对大学生的多种好处”,举了很多例子:他首先指出电脑在写论文时的用途,接着说明电脑在语言学习中的用途,然后又说明了电脑对理科学生的重要性,最后还说明其对商务专业、会计专业、教育学以及社会科学等专业的学生有何帮助。故选D。因果分析、比较对比、归纳总结等写作方式不是本文的主要写作方式。
5.[单选题]According to the author, the reason for students to go to college is __
  • A.to learn something
  • B.to perfect themselves
  • C.to improve computer skills
  • D.to make the best use of computers
  • 解题思路:根据题干信息the reason for students to go to college可将答案定位到文章最后一段。 解析:文章在举例说明了电脑对各专业学生的帮助之后,再次回到首段中提到的观点,即教育专家为什么支持学生使用电脑。作者总结道:“作为一种多功能工具,电脑能够帮助学生学习。毕竟,这也就是读大学的原因。”可见上大学的终极目标也就是学习。故选A。
大学英语四级在线题库
  • 参考答案:C,B,A,D,A
安徽快三